BRITANSKA PORODICA KUPILA OSTRVO U BLIZINI NIKARAGVE: Prošli su kroz pravi pakao, jezive stvari im se desile
Ostrvo / ilustracija, Foto: MASTER SGT. RICHARD EBENSBERGER/HANDOUT/US COAST GUARD

Posle kidnapovanja sačekala ih smrt

BRITANSKA PORODICA KUPILA OSTRVO U BLIZINI NIKARAGVE: Prošli su kroz pravi pakao, jezive stvari im se desile

Uprkos svim mukama kroz koje su prošli, Džejn je insistirala da se porodica vrati na ostrvo

Objavljeno:

San jedne britanske porodice postao je prava noćna mora kada su, kupivši privatno ostrvo u blizini Nikaragve u Centralnoj Americi otkrili da raj ima svoje tajne.

Suočivši se sa pretnjama smrću od lokalnih starosedeoca, kidnapovanjem a potom i gubitkom života, priča o Džejn Gaskin, bivšoj Plejboj zečici, njenom mužu Filu i njihovoj deci, Demijenu 13, Džejmsu 11 i Čeri devet, osvojila je naciju 2002. godine kada se pojavila u dokumentarcu na "Nema povratka" na Kanalu 4.

Gaskinovi su u želji da ostave svoj običan život u Britaniji i odsele se na pusto ostrvo, kupili nikaragvansko ostrvo od lajmske gline od 9,5 jutara na obali komaraca za koje su potrošili čak 170.000 funti 2000. godine.

Međutim, njihovom ostvarenju sna i novom stilu života brzo je na put stala jeziva sudbina.

Naime, Marija Akosta, lokalni advokat za ljudska prava, pokrenula je pravnu bitku da povrati ostrvo autohtonom stanovništvu Nikaragve. Ali priča je evoluirala u nešto više od drame u sudnici – završila se katastrofom, sa porodičnim kidnapovanjem, napadom i na kraju smrću.

Kada su Džejn i Fil kupili ostrvo, bili su uvereni da je prodaja legalna, jer je ključeve vlada prodala privatnom licu 100 godina ranije. Ipak, nije bila.

Porodica se brzo sukobila sa meštanima, koji su tvrdili da je to sveti prostor koji se samo prenosio generacijama, a lokalna zajednica je pokrenula kampanju da povrati svoj dom. U jednom trenutku, snimateljska ekipa je pratila porodicu na napetom sastanku u gradskoj većnici sa gradonačelnikom, gde su pokušali da ga ubede da će njihov dolazak pomoći da se ublaži očajno siromaštvo ostrva.

"Ovo je nada. Ovo je budućnost. Ovo je kao Belize pre 25 godina. Nisu imali ništa, a sada bi imali sve", rekao je Fil koji je optužio demonstrante da su "rasisti" prema belcima.

"Ovo je imovina naroda, ne može se pozajmiti"

Ipak, ekolozi su optužili porodicu da uništava prirodna staništa za lokalne ptice tokom renoviranja, a meštani su stigli na ostrvo da protestuju kada su sudovi utvrdili da Gaskinovi imaju pravo na vlasništvo nad imovinom.

"Ovo je Imovina naroda — autohtonog naroda — ne može se pozajmiti, ne može se dati. Nećemo odustati od naše borbe", rekao je gradonačelnik.

Iako je u jednom trenutku Filu i deci nedostajao stari život u gradu u Engleskoj, to nije bio slučaj sa Džejn koja je bila odlučna u tome da ostane na ostrvu - uprkos stalnim napetostima.

"Neću tek tako da odem, želim ovo ostrvo. Volim miris palmi ujutru", rekla je ona.

Kidnapovanje, napad i smrt

Pre nego što je napustio Englesku, Fil je izdvojio oko 50.000 funti za izgradnju odmarališta, materijale, gorivo i hranu, međutim troškovi su počeli da izmiču kontroli.

Plan para je bio da ostrvo pretvori u turističku atrakciju i Fil je počeo da radi na izgradnji šest kabina, od kojih je svaka mogla da primi do četiri osobe. Nekoliko dana nakon teškog rada Fil i Džejn unajmili su Teodora, građevinskog radnika, sa kopna da pomogne u građevinskim radovima, ali je zbog njegovog sporog rada ubrzo je bio otpušten. Ipak, u žustroj raspravi između njega i porodice, otkriveno je da su Džejn i on zapravo imali aferu.

Yaxne Gasnik
Yaxne Gasnikfoto: CHANNEL 4, NO GOING BACK / SCREENSHOt

"Ovo je moja zemlja. Jednog dana ti ima da odeš a ja ću ostati na ovoj zemlji. Videćeš" rekao joj je Teodor.

Ovo je bio prvi sledeći problem, nakon pobune starosedeoca.

Nakon svađe Džejn i Teodora usledio je jedan još opasniji. Naime, do vrhunca je došlo jedne noći kada je pet maskiranih muškaraca upalo u njihov dom i zatražilo milion dolara zauzvrat za njihove živote.

Bili su kidnapovani, uvezani u motorni čamac i odvedeni na more, ali su na kraju uspeli da pobegnu nakon što je Fil uspeo da se iskrade, zapalivši motorni čamac i sakrivši sebe i porodicu u močvari prepunoj aligatora preko noći. Kako je kasnije objasnio, prepoznao je vođu kidnapera- bio je to bivši ljubavnik njegove žene - Teodor.

"Znala sam da uživa u ubijanju"

Objasnio je i kako je sve izgledalo.

"Kada sam uspeo da nas spasim, sve što sam čuo bila je pucnjava. Nismo se osvrtali, trčali smo za život u tom trenutku. Muškarci su krenuli za nama, bila su dva muškarca koja su me saterala u ćošak, našli su me! Mogao sam da vidim pištolj. Mahali su mi pištoljem, a on je povlačio obarač, ali više nije bilo metaka", rekao je Fil.

Tada se Džejn oglasila i dodala: "Pokušala sam da ustanem i jedan od njih me je dva puta udario u lice. Bili smo potpuno nemi cele noći jer sam znala da Teodor uživa u lovu u žbunju. Znala sam da uživa u ubijanju".

Fil je na kraju spustio ribarski čamac u prolazu koji je porodicu odveo na sigurno i oni su svoju muku prijavili lokalnoj policiji, koja je na kraju pronašla otmičare nakon nedelju dana potrage.

"Ovo ostrvo je moja zatvorska ćelija"

Uprkos svim mukama kroz koje su prošli, Džejn je insistirala da se porodica vrati na ostrvo.

"Ovo je moja zatvorska ćelija, more su moje rešetke, a ja sam stalno mučen, ali jedini način na koji mogu da pobegnem sa ovog ostrva je u svojim snovima.", rekao je Fil čije je zdravlje zbog toga počelo da se pogoršava, a onda je razvio i respiratornu infekciju dok se krio od kidnapera.

Nakon teških napada astme, porodica je odlučila da napusti ostrvo sa Filom kako bi bila bliže bolnici, četiri nedelje kasnije on je nažalost preminuo.

Kako se navodi u tamošnjem članku iz 2014. veruje se da su Džejn i njena deca od tada prodali ostrvo i vratili se u London.

Bonus video:

00:27

ZA OVO OSTRVO U SRCU BEOGRADA POSTOJI NEVEROVATNA LEGENDA! Pokušavali su da ga uklone na sve načine, pa shvatili da je NEUNIŠTIVO

(Espreso/ Blic/ Dejli Mejl/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.